Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η φασιστική απείλη στην Ευρώπη και το παράδειγμα της Ουκρανίας.


 ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΡΤΗ
ΣΤΙΣ  8ΜΜ
ΑΜΦ.  ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

ομιλητές 
κ.Γ. Πλειός & κ. Μ. Αναγωστάκης


Δραματικές ώρες ζει η ανθρωπότητα τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία. Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών οδήγησαν στο σημερινό πραξικόπημα που ανέτρεψε το Γιανουκόβιτς και έδωσε την εξουσία τους εκγάθετους της Δύσης με αιχμή του δόρατος τους νεοναζιστές ακροδεξιούς του Svoboda και του «Δεξιού Τομέα» που στηρίζονται και εξοπλίζονται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η δικαιολογημένη οργή του ουκρανικού λαού για το διεφθαρμένο καθεστώς της φιλορωσικής οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας που λεηλατεί τη χώρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ενίσχυσε εκείνους που ήθελαν την παράδοση της χώρας και του πλούτου της στα αρπαχτικά χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Και δυστυχώς όταν οι λαοί αγωνίζονται κάτω από ξένες σημαίες, ενάντια στα συμφέροντα τους και περιμένουν σαν… ελευθερωτές τη Μέρκελ και τον Ομπάμα, δεν αργούν να γεννηθούν τα τέρατα της Ιστορίας. Γρήγορα στους δρόμους και στις πλατείες του Κιέβου κυριάρχησαν οι ένοπλες παραστρατιωτικές νεοναζιστικές συμμορίες που επέβαλαν ένα καθεστώς τρόμου απέναντι σε όσους δε συμμερίζονταν τις απόψεις τους. Σήμερα διεκδικούν μέρος της εξουσίας και έχουν εξαπολύσει κύμα βίας και τρομοκρατίας ενάντια στα κομμάτια του λαού που έχουν στοχοποιήσει (ρωσόφωνοι, κομμουνιστές, Εβραίοι, εθνικές μειονότητες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική).

Ποιος έχει σήμερα την εξουσία στην Ουκρανία.

1. Οι φιλοδυτικές δυνάμεις : το κόμμα UDAR (γροθιά) του μόνιμου κάτοικου Γερμανίας Βιτάλι Κλίτσκο, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Ανδενάουερ και εκφράζει απροκάλυπτα τα συμφέροντα της Γερμανίας και τις ΕΕ στην περιοχή. Από την άλλη το κόμμα «Πατρίδα» της φυλακισμένης για οικονομικά σκάνδαλα Γ. Τιμοσένκο αποτελεί το πιόνι των ΗΠΑ, ο «υπαρχηγός» του μάλιστα, Αρσένι Γιατσένιουκ ορίστηκε «πρωθυπουργός» με ρητή εντολή της αμερικανίδας υφυπουργού εξωτερικών Βικτόρια Ντούλαντ. Πρώτη του κίνηση ήταν να ζητήσει τη «βοήθεια» του ΔΝΤ, υποσχόμενος «…εξαιρετικά μη δημοφιλη μέτρα». Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά τι εννοεί…

2. Οι νεοναζιστές : Αν ο «Δεξιός Τομέας» είναι ο ένοπλος βραχίονας της Ακροδεξιάς, το κόμμα SVOBODA του Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ, είναι ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν «υιοθέτησε» πολιτικά τον Τιαγκνιμπόκ, ως «δημοκράτη που μάχεται για τις ευρωπαϊκές αξίες». Παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει ότι το κόμμα του Τιαγκνιμπόκ λεγόταν μέχρι πρόσφατα... Εθνικοσοσιαλιστικό, είχε σήμα μια παραλλαγή της σβάστικας και έχει για ήρωα του τον διαβόητου συνεργάτη των Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Στεπάν Μπαντέρα, υπεύθυνο για την εξολόθρευση εκατομμυρίων συμπατριωτών του. Σήμερα τα ναζιστικά τάγματα εφόδου διεκδικούν θέσεις στο κράτος και επιβάλουν τον τρόμο και τη βία στις περιοχές που ελέγχουν.

Το τρομαχτικό μέλλον που υπόσχεται η συμμαχία των νεοφιλελευθέρων με τους νεοναζί φαίνεται και από τα πρώτα μέτρα του νέου καθεστώτος. Στις 23 Φεβρουαρίου η ουκρανική βουλή (Ρόντα) «ψήφισε» μεταξύ άλλων τους εξής νεοναζιστικούς νόμους :
Την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας Τον διορισμό ως υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας του V.Avakov και τον διορισμό μελών της νεοναζιστικής ομάδας «Δεξιός Τομέας» στο Υπουργείο. Το διορισμό του μέλους του κόμματος "Svoboda" Α.Mahnitskogo στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Τον διορισμό του μέλους του (φιλογερμανικού) κόμματος "UDAR" V.A. Nalivaychenko ως επόπτη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Την απόλυση από την υπηρεσία των στρατιωτών και αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας. (Στη θέση τους προσλαμβάνονται μέλη των ακροδεξιών ομάδων). Κατάργηση δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους. (Απαγορεύθηκαν τα Ρωσικά, τα Ρουμανικά, τα Ουγγρικά, τα Ελληνικά).
Ο ρόλος των ΗΠΑ – ΕΕ – Γερμανίας.

Από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις στήριξαν το πραξικόπημα και αναγνώρισαν τη νέα κυβέρνηση που προωθεί τα συμφέροντα τους στην περιοχή. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα του ουκρανικού λαού και την ακεραιότητα της χώρας για να τη δέσουν στα δεσμά του ΝΑΤΟ, και των μνημονίων που επιβάλλει η ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο «Εξευρωπαϊσμός» και οι «Μεταρρυθμίσεις» δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα λεηλασία του φυσικού πλούτου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, με μόνο χαμένο τον ουκρανικό λαό. Οι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές για να ανταγωνιστούν τους Ρώσους ολιγάρχες και να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στα πετρέλαια του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν τον εμφύλιο πόλεμο, το διαμελισμό και τη διάλυση της Ουκρανίας. Το έχουν αποδείξει άλλωστε στην Κύπρο, στη Συρία, στο Αφγανιστάν στη Λυβίη κ.α.
Το πρώτο πραξικόπημα που οργάνωσε η ΕΕ με πρωταγωνιστές και αιχμή του δόρατος τη φασιστική ακροδεξιά και τους νεοναζί ρίχνει τις μάσκες και αποδεικνύει ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν εγγυάται τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά πρωταγωνιστεί στην κατάλυση της.
Ο ρόλος των ναζιστών…
Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Ουκρανία επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ποιοι είναι οι νεοναζί και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν πίσω από τη γελοία δήθεν «αντισυστημική» τους μάσκα. Είναι οι πιο πιστοί υπηρέτες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, είναι εκείνοι που επιβάλουν τον τρόμο και τη βία στις πόλεις και στους δρόμους για να κερδίζουν ανενόχλητοι οι νέοι ολιγάρχες. Είναι και οι πιο επικίνδυνοι γιατί καλλιεργούν το φόβο και το μίσος για τον διπλανό (για το μετανάστη στη Ελλάδα, για το μειονοτικό Έλληνα στην Ουκρανία…), για να μη γίνει ποτέ η λαϊκή οργή δύναμη που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει την εξουσία, για να χτίσει έναν καλύτερο δικαιότερο κόσμο.
Η ελπίδα βρίσκεται στην αλληλεγγύη των λαών και στους αγώνες τους για ειρήνη και πραγματική δημοκρατία, ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου